Ekstern artikel: Rasmus sejler verden rundt som kreativ direktør
Artiklen her er skrevet af Emil Foget for Dansk Markedsføring. Læs hele artiklen her:https://markedsforing.dk/artikler/nyheder/rasmus-sejler-verden-rundt-som-kreativ-direktoer/
I en tid, hvor flere og flere arbejder remote, har en kreativ direktør taget det et par sømil videre. På ubestemt tid vil Rasmus Hamann rejse jorden rundt i sin båd — samtidig med at han passer sit job i Aarhus.
For fem år siden faldt 38-årige Rasmus Hamann tilfældigt over en YouTube-kanal, der kom til at ændre hans og kærestens liv drastisk. Kanalen følger et par, fra de som lallende amatører køber deres første båd, til de sejler jorden rundt.
“Jeg havde ikke interesseret mig for sejlads tidligere, men jeg fik en åbenbaring om, at det ville jeg også,” siger Rasmus Hamann fra skibet La Louves skrog.
La Louve, som Rasmus Hamann har med sin kæreste Anne Jensen, ligger på land i Marselisborg Lystbådehavn i Aarhus for tiden. De sidste småting skal fikses, inden de drager ud på eventyr i slutningen af juni.
Og de har ikke sat noget kryds i kalenderen for, hvornår de skal komme hjem igen. Rasmus Hamann kalder det den “ultimative frihed”.
Samtidig med at de indtager alle verdens have, har de begge tænkt sig at passe deres arbejde. Dog på nedsat tid. Anne Jensen er bæredygtighedschef i den lokale fodboldklub AGF og fortsætter med at hjælpe klubben som ekstern konsulent, mens Rasmus Hamann er forretningspartner og kreativ direktør i Mindshare Danmark.
“Hele mit liv føler jeg, at jeg har arbejdet 80 procent af min tid, og i de sidste 20 har jeg presset familie, venner og fritidsinteresser ind. Det forsøger jeg at vende på hovedet for at se, hvad det betyder for kvaliteten af de 20 procents arbejde. Bliver det federe? Bedre? Mere kreativt?” spørger Rasmus Hamann retorisk, der før Mindshare har været både selvstændig og ansat hos Dentsu.
Rasmus Hamanns tre råd til nomadelivet:
“Forventningsafstem med kolleger, samarbejdspartnere og kunder. Jeg sendte en mail rundt til de kunder, jeg er tæt med, hvor jeg også gav dem muligheden for at vælge en anden hos os. Ingen har forladt skuden endnu.”
“Vær bundærlig med dig selv og find ud af, hvad du er klar til at opgive. Hvad vil du sige farvel til, hvis det ikke er holdbart. Jeg er opmærksom på, at hvis det bliver for bøvlet, kan kunderne finde på at smutte. Og det må jeg leve med. Eller at jeg mister mit job. I sidste ende betyder oplevelsen så meget, at et arbejde ikke skal stå i vejen.”
“Find din egen balance mellem arbejde og frihed. Jeg lavede fjorten forskellige versioner i et excel-ark, hvor jeg opgjorde arbejdstid kontra fritid, før jeg fandt min balance. Og så vær fleksibel i forhold til at justere, når du er afsted.”
Fra jakkesæt til tegnet torsk
Der findes en fem år gammel artikel med Rasmus Hamann, hvor han ligner sin diametrale modsætning. Han er iklædt et jakkesæt og har kort, tilbageslikket hår. Der er fart på. Den Rasmus, der toner frem på computerskærmen i dag, har langt, krøllet hår bundet op i en knold, et velvoksent skæg og en torsk på sin sweater.
Han griner af forskellene og forsikrer, at livsomlægningen ikke skyldes, at han er gået ned med stress eller har skullet finde sig selv.
“Men der sker noget mentalt, når du kigger ud i horisonten. Din hjerne skruer ned, og der kommer ro på. Naturen og vandet kan noget helt ubeskriveligt, og det føles som et eventyr,” siger han.
Jeg vil gerne inspirere dem, der synes, det er lidt stramt i 8-16-livet. Ikke, at jeg skal lave masseflugt fra den kreative branche, men jeg håber, at flere følger deres drømme.
Aftalen med Mindshare går på, at Rasmus Hamann arbejder en fjerdedel af, hvad han gør nu, hvilket løber op i 40 timer om måneden. Arbejdet kommer til at foregå, når La Louve lægger til havn, og den kreative direktør har allerede advaret sine kunder om, at de i fremtiden skal være en anelse mere fleksible.
Dårligt vejr kan nemlig gøre, at turene mellem havne tager længere tid. Efter han har meldt det ud, har han udelukkende modtaget støttende mails fra kunder og kolleger.
“Noget af det, jeg har for lidt tid til nu, er at gå i dybden med kundernes store, kreative branduniverser. Det kræver fokus og dybdegående arbejde, og jeg håber, at jeg kan hellige min tid til det, mens vi rejser,” siger han.
“En af branchens udfordringer er, at vi ofte har for travlt til den kreative del. Vores kerneydelse er at komme på noget federe end sidste år. Noget nyt. Desværre kan det i en travl hverdag nogle gange blive et spørgsmål om at outspende hinanden med Google Ads. Jeg glæder mig til at se, om der dukker nye, skæve og værdiskabende ting op på øverste etage, når den får lidt luft.”
Håber på at inspirere
Rasmus Hamann er selv positivt overrasket over, at virksomheden “gider have en konsulent sejlende ude i verden”.
“Det har styrket mit tilhørsforhold til Mindshare. De viser, at de gider mig. Værdien for Mindshare er, at de kan tiltrække anderledes arbejdskraft. Det er arbejdstagers marked, og hvis man skal hive de fedeste folk ind, skal man tilbyde dem noget andet,” siger Rasmus Hamann.
Derudover har corona også hjulpet til med at gøre det muligt. For det har nemlig vist både kunder og kreative, at meget kan klares digitalt.
Hvorfor tror du, at flere og flere søger at arbejde remote?
“Vi har haft mulighed for at tænke større tanker og overveje, hvorvidt det er det fede at køre eller cykle ind til sin boks, arbejde hele dagen og være hjemme 19, når ungerne er hentet. Vi er begyndt at overveje, om det er det fede liv.”
Den kreative direktør håber, at hans tur til søs kan være med til at inspirere dem, der sidder og overvejer at gøre noget ved det.
“Jeg vil gerne inspirere dem, der synes, det er lidt stramt i 8-16-livet. Ikke, at jeg skal lave masseflugt fra den kreative branche, men jeg håber, at flere følger deres drømme. Hvem har besluttet, at det skal være sådan her? Det er ikke livsnødvendigt, at vi er på vores plads. Det er nødvendigt, at vi har hjernekapacitet til at finde på nye ting for vores kunder.”